Od začiatku roka samospráva znížila dlh o 7 miliónov eur

26.11.2011 Trenčín

Trenčín 26. novembra (TASR) – Trenčianska samospráva od začiatku roka znížila dlh 39,7 milióna eur celkovo o 7 miliónov eur. TASR o tom informoval hovorca mesta Trenčín Richard Nemec.

\"Podarilo sa to šetrením, prísnou finančnou disciplínou, splácaním existujúcich záväzkov a dohodami s veriteľmi - viac ako 24 dohôd o splácaní dlhu. Za 10 mesiacov roka 2011 sa znížili záväzky Mesta Trenčín o 6 miliónov eur resp. k začiatku novembra 2011 o 7 miliónov eur. Dlh na jedného obyvateľa klesol zo 714 eur (31. 12. 2010) na 604 eur ku koncu októbra a aktuálne je ešte nižší,\" uviedol Nemec.

\"Vynaloženým úsilím sa nám podarilo dlh znížiť aktuálne o 7 miliónov eur. V súčasnosti nemáme takmer žiadne faktúry po lehote splatnosti a nútenú správu sme zažehnali, čo znamená, že sme nemuseli napríklad zavrieť športovú halu, zimný štadión či kultúrne strediská,\" uviedol primátor mesta Richard Rybníček, podľa ktorého Trenčín ešte nie je z najhoršieho vonku.

Poslednou veľkou injekciou do rozpočtu mesta bola podľa neho refundácia eurofondov za rekonštrukciu Základnej školy na Hodžovej ul. vo výške 962.000 eur. Mesto však naďalej eviduje výpadok v kapitálových príjmoch, a to v sume 5,6 milióna eur.

\"Vlani si tu niekto myslel, že vyhrá voľby poskytovaním služieb, na ktoré nemal peniaze, a len za rok 2010 navŕšil dlh o 13 miliónov eur. Považujem za nemorálne, že v budúcom roku musí mesto zaplatiť ďalších 12 miliónov eur za zdedené dlhy,\" doplnil primátor s tým, že trenčianska polícia začala na popud prokuratúry trestné stíhanie vo veci trestných činov podvodu a zneužitia právomocí verejného činiteľa.
 

Vyberte región

mark